Vapentillbehör – 10 saker en jägare behöver ha i sin arsenal

Att välja vapen är bara början. För att du faktiskt ska kunna använda ditt gevär på ett bra sätt kommer du att behöva en del tillbehör. Exakt vad du behöver beror på vilken typ av jakt du ägnar dig åt och förstås din personliga smak.

Här ger vi förslag på 10 bra vapentillbehör som vi tror att de flesta jägare behöver.

Jaktkikare

En kompakt kikare hjälper dig att spana i terrängen, samtidigt som den inte tar upp onödigt mycket plats.

Bushnell Powerview 10×25 är en idealisk liten jaktkikare, som är mycket populär bland jägare. Tack vare sitt kompakta format och sin låga vikt passar den mycket bra att ha med sig när som helst.

 • Förstoring: 10x
 • Objektiv: 25 mm
 • Vikt: 242g

Bushnell Powerview 10×25 har linsskydd av fold-down-typ och levereras med väska och bärrem.

Köp Bushnell Powerview Jaktkikare

Avståndsmätare

En bra avståndsmätare eliminerar många osäkerhetsmoment och låter dig snabbt avgöra om du har skottläge eller inte.

Genom att mäta in terrängen i förväg kan du välja ut bra riktmärken på kända avstånd, så att du ögonblickligen vet hur långt bort målet är och kan fatta blixtsnabba beslut, om du ska skjuta eller inte.

Konus Range 600 har många fördelar:

 • 6x förstoring
 • Mäter från 15, upp till 600 meter
 • Vattentålig

Köp Konus Range avståndsmätare

GPS Klocka

Med en GPS-klocka på armen har du konstant tillgång till rätt tid och har alltid en livlina med dig, som hjälper dig hitta tillbaka till samlingsplatsen.

Den här modellen från Garmin finns i rött och svart och är byggd för att klara riktigt mycket. Den är okänslig för stötar och värme och klarar vatten upp till 100 meters djup.

Bland funktionerna hittar du, förutom navigering, treaxlig kompass och barometrisk höjdmätare som hjälper dig navigera även i svår terräng.

Klockan utnyttjar tre globala system för navigering:

 • GPS
 • GLONASS
 • Galileo

Med hjälp av TracBack-funktionen kan du alltid följa dina fotspår tillbaka till där du började och behöver aldrig mer gå vilse.

Köp Garmin GPS Klocka Svart

Köp Garmin GPS Klocka Röd

Handvärmare

Bra handvärmare är ovärderliga när du är ute på jaktpass under de kyliga delarna av året.

Placera dem i fickan och stoppa ned händerna när de är frusna eller ha dem helt enkelt i handskarna.

Den här modellen håller värmen i tio timmar och aktiveras av luftens syre när du öppnar förpackningen.

Köp flera stycken och placera i packningen, i handskfacket på bilen och andra strategiska ställen så kommer du aldrig mer att ha stelfrusna händer.

Köp Heat Factory Handvärmare

Skjutstöd

Ett bra skjutstöd är ovärderligt för varje jägare. Du behöver det på skjutbanan, när gevär och sikte ska skjutas in, men det är också ett mycket användbart hjälpmedel på jakten, ute i skogen, när du behöver sikta in dig på mål långt bort.

Caldwell Dead Shot Combo är en uppsättningar med två skjutsäckar som i kombination ger dig ett mycket effektivt skjutstöd med stor flexibilitet. Säckarna fylls med fin, torr sand och kan därför enkelt anpassas till ojämnt underlag.

För dig som vill ha ett mer traditionellt skjutstöd finns Caldwell XLA Bipod, som du monterar direkt på vapnet och fäller ut vid behov.

Köp Caldwell Dead Shot Combo

Köp Caldwell XLA Bipod

Jaktkängor

Om du ägnar dig åt jakt behöver du ett par bra jaktkängor. Punkt. Utan ordentligt på fötterna blir jakten bara ett lidande och risken är stor att fötterna ger dig så stora problem att du tvingas avbryta.

Chiruca Trapper Extreme är en mycket populär känga i nubuck, med membran i Gore-Tex, som garanterat håller fötterna torra och varma, timmar i sträck.

Köp Chiruca Trapper Extreme Jaktkängor

Jaktstövlar

När det är riktigt blött ute är det ett par rejäla jaktstövlar som gäller och här är det en stor fördel att satsa på komfort och kvalitet.

Le Chameau är en välkänd kvalitetsstövel. Det kostar lite mer, men efter bara några timmar kommer det att vara värt varenda krona i form av den höga komfort som denna välbyggda stövel ger, jämfört med många billigare alternativ.

Köp Le Chameau Jaktstövlar

Vapenrem

En vapenrem verkar ju inte så märkvärdigt och måste inte vara det heller, men trots allt är ditt gevär inte viktlöst och efter några timmar eller dagar i skogen märker du tydligt skillnaden mellan en bra och dålig rem.

Med en delbar, dubbel rem väljer du att bära vapnet över ena axeln eller som en ryggsäck, beroende på tillfället. Breda axelband ger avlastning och gör att du slipper skav eller att remmarna skär in i axeln.

Köp Neverlost Vapenrem

Kikarsikte

Vilket kikarsikte är bäst?

Att svara på det är lite som att svara på vilken mat som är godast. Alla har olika åsikter.

Ett bra kikarsikte bör vara tillräckligt stort för att ta in så mycket ljus som möjligt i förhållande till de ljusförhållanden du tänkt jaga i. Sedan behöver du välja ett som har lagom mycket förstoring för din smak.

Hawke Endurance 30 WA är ett bra kikarsikte till konkurrenskraftigt pris:

 • Förstoring: 2,5x – 10x
 • Objektiv: 50 mm
 • Synfält på 100 m: 12,4 m vid 2,5x och 3,1 m vid 10x
 • Belysning: Justerbar i 6 steg
 • Riktmedel: LR Dot

Köp Hawke Endurance Kikarsikte

Läsklina

Snö eller annan smuts i pipan? Med Hoppe’s Boresnake står du aldrig rådlös om olyckan är framme och pipan behöver rengöras.

Hoppe’s Boresnake är en allt i ett-lösning för rengöring av pipan. Dra igenom läsksnöret, så får du grovrengöring, borstning med den inbyggda bronsborsten och slutligen finrengöring i ett enda moment.

Köp Hoppe’s Boresnake läsklina