Vapen för kvinnor

Efterfrågan på vapen för kvinnor har ökat på senare år, i samband med att allt fler kvinnor väljer att ta jägarexamen och att börja jaga.

Kvinnor har annorlunda anatomi än män och behöver därmed i allmänhet vapen med något annorlunda konfiguration. Samtidigt är val av vapen väldigt individuellt även för män, så det är inte så enkelt som att det finns en storlek på vapen som passar alla kvinnor.

Det vi vet är att kvinnor har relativt kortare armar och mindre händer än män, samtidigt som de i allmänhet har längre hals. Med denna kunskap går det att dra vissa slutsatser om vilka vapen som passar kvinnor bättre än män.

Utmärkande egenskaper hos vapen för kvinnor

Eftersom efterfrågan vuxit har vissa tillverkare tagit sig an denna nya marknad och investerat i utveckling av vapen speciellt för kvinnor, ofta med utgångspunkt i existerande modeller som man anpassat på olika sätt.

Exakt vilka anpassningar som gjorts varierar förstås mellan olika tillverkare, men generellt kan sägas att vapen för kvinnor i allmänhet har ett brantare pistolgrepp, med mindre omkrets, en kortare kolv och en förhöjd kolvkam.

De två första anpassningarna har att göra med kvinnors kortare armar och mindre händer. De kan helt enkelt få svårt att hålla i ett gevär i herrstorlek, samtidigt som pistolgreppet många gånger är för stort. Det blir dålig ergonomi och svårt att skjuta bra, helt enkelt.

Anpassningen av kolvkammen beror på en längre förväntad halslängd. Siktet måste helt enkelt längre bort i förhållande till resten av vapnet för att det ska gå att sikta bra.

Vi rekommenderar: Tikka T3X Lite Compact

Tikka T3X Lite Compact säljs inte specifikt som ett vapen för kvinnor, utan som ett vapen anpassat för kortare personer. I praktiken är detta dock ofta samma sak.

Tikka T3X Lite Compact är i grunden samma vapen som sin mycket populära storebror (också med beteckningen T3X) vilket borgar för kvalitet och egenskaper i toppklass.

Det som är speciellt för Tikka T3X Lite Compact är en mindre kolv, med utbytbara pistolgrepp som finns i två olika vinklar. Kolven medger även byte av framstock till en bredare modell än den som är monterad från fabrik.

Tikka T3X Lite Compact kan köpas i sju olika kalibrar, med eller utan gänga för ljuddämpare. Det här är ett mycket bra vapen som vi verkligen kan rekommendera. Dock föreslår vi att du ser till att provskjuta det först för att se om det har lämpliga mått.

Köp Tikka T3X Light Compact

Budgetvalet: Winchester XPR Compact

Winchester XPR Compact är ett bra vapen för dig som kvinna, om du har lite mindre budget, eller om vår förstahandsrekommendation inte passar.

Det här är en variant på vanliga Winchester XPR, med kortare kolv, tänkt att passa kortare personer, till exempel kvinnor. Den här modellen säljs bara i kaliber 308 Winchester. Du kan med andra ord använda den till all jakt.

Om den passar just dig? Det finns bara ett sätt att ta reda på och det är att prova.

Oavsett vilket så har du här ett kvalitetsvapen från Winchester med årtionden av tradition och erfarenhet inbyggt.

Köp Winchester XPR Compact

Hagelgevär för kvinnor: Jaguar Ultra Light FX Wood Short

Det här är som ett vanligt hagelgevär från Jaguar, men i mindre storlek, anpassad för kortare personer.

Både kolv och pipa är mindre än på vanliga Jaguar Ultra Light FX Wood. I övrigt är vapnet precis som sin storebror, i kaliber 12, med enkeltryck, ejektor och utbytbara choker.

Även om vi ser nackdelar med den kortare pipan vill vi ändå rekommendera att du provar detta vapen om det är ett hagelgevär i kaliber 12 du är ute efter. Om det fungerar bra eller inte för just dig kan bara du svara på.

Oavsett vilket är detta ett kvalitetsvapen, vilket både namnet på tillverkaren och prislappen skvallrar om.

Köp Jaguar Ultra Light FX Wood

Kan standardvapen modifieras för att passa kvinnor?

De flesta standardvapen kan modifieras på olika sätt. En kolv i trä kan i allmänhet kapas för att passa en skytt med andra dimensioner än den vapentillverkaren tänkt sig och i andra fall kan kolven gå att byta ut.

Att modifiera ett befintligt vapen är dyrt och tidskrävande, men om det passar dig perfekt för övrigt kan det vara rätt väg att gå, oavsett om du är man eller kvinna.