Vapenfodral bäst i test

Du behöver ett bra vapenfodral. Efter att ha investerat mycket tid och pengar på att köpa ett bra gevär och kikarsikte och på att skjuta in dem så att träffbilden är perfekt vore det synd att förstöra allt genom någon dum olycka under transport.

Men vilket vapenfodral är egentligen bäst i test? Här går vi igenom fem olika alternativ som vi tycker är intressanta och tar upp deras för- och nackdelar.

Vad är ett bra vapenfodral?

Ett bra vapenfodral ska skydda ditt vapen, men också göra det enklare att hantera och transportera. Därför behöver det ha vissa egenskaper:

  • Tillräcklig vaddering som skyddar ditt gevär och dina tillbehör från yttre åverkan
  • Rätt storlek – Vapenfodralet måste rymma ditt gevär med monterat kikarsikte och ljuddämpare, men det ska inte heller vara för stort så att grejerna far runt.
  • Bra ytterfack – Det här är särskilt intressant för dig som har tillbehör som till exempel extra pipor eller sikten.
  • Slitstark utsida – De flesta vapenfodral är i tyg, men tyget måste vara slitstarkt och tåla hantering utan att det går revor i det.

Vi rekommenderar: Stabilotherm vapenfodral range

Vapenfodralet Range från Stabilotherm har många egenskaper som gör det till ett bra val för många.

Det är tillverkat i kraftig corduraväv som tål hårda tag och har stoppning som är hela 2,5 cm tjock, och har ställbar axelrem och låsbart blixtlås.

Stabilotherm Range är ett rymligt vapenfodral med extra höjd, så att det rymmer även stora kikarsikten. Det är dessutom långt nog (135cm) för att rymma även ljuddämpare.

I tre fickor på utsidan finns plats för till exempel hörselskydd, rengöringsutrustning och ammunition.

Köp Stabilotherm Vapenfodral

Premiumvalet: Neverlost vapenfodral Addon

Vapenfodralet Neverlost Addon kommer du att ha svårt att slarva bort. Med den grälla orange färgen syns det tydligt på långt håll. Det har dessutom en mängd andra egenskaper som gör det till ett val för dig som vill ha det bästa.

Med ett extremt slitstarkt tyg och mjuk stoppning kommer detta vapenfodral att skydda ditt gevär mot det mesta som kan hända. Fodralets storlek är mycket generös. Här ryms även mycket stora kikarsikten utan problem.

Fickorna på utsidan är rejält tilltagna. Här ryms inte bara hörselskydd och ljuddämpare utan även en extra pipa och ett skjutstöd. Dessutom finns möjlighet till montering av extra förvaringsfickor med MOLLE-fäste.

Köp Neverlost Vapenfodral

Budgetvalet: Vapenfodral Skum

Det här är ett bra vapenfodral för dig som vill skydda geväret vid transport men inte är ute efter några extra krusiduller.

Fodralet är tillverkat i grönt, mycket slitstarkt tyg och har en kraftig stoppning av skumgummi. För att skydda stoppningen är även insidan klädd i tyg.

Vapenfodralet har handtag men levereras också med axelrem och är 125 cm långt.

Passar bra för dig som inte ska ta dig så långt utan kan bära utrustningen på dig och bara vill ha ett enkelt skydd för geväret under transporten.

Köp Skum Vapenfodral

Tål det mesta: Plano hård vapenväska

När du vill ha lite extra skydd för din dyrgrip ska du välja ett hårt vapenfodral, dvs en vapenväska i hårdplast.

För de flesta vardagliga situationer duger ett vanligt mjukt vapenfodral i tyg gott. De är ofta mer praktiska eftersom de brukar ha extra förvaringsfack för viktig utrustning på utsidan och de kan dessutom vikas ihop och stuvas undan vid behov, så att de tar mindre plats.

Vapenväskan från Plano har inga av dessa fördelar. Den rymmer ett vapen med kikarsikte, punkt och slut, men vi vill ändå lyfta fram den som ett alternativ som kan passa i vissa situationer, när ditt gevär riskerar att utsättas för mycket omild behandling.

En hård vapenväska i plast skyddar ditt vapen både mot hårda stötar och mot brytkrafter som vanliga vapenfodral inte har en chans mot.

Köp Plano Vapenfodral

För delade vapen: Wild Game vapenfodral Compact

Ett fodral för delade vapen är knappast idealiskt, men ibland behöver du av utrymmesskäl transportera ditt vapen delat och då är Wild Game Compact, från Normark rätt vapenfodral för dig.

Det här vapenfodralet är 85 cm långt och 25 cm brett och rymmer ett delat gevär, typ hagelgevär eller kombigevär. Fodralet är tillverkat i mycket slitstark väv och har rejäl stoppning som är klädd med tyg på insidan för maximal slitstyrka.

Invändigt finns fack för pipset med förstock, plus en stor och en liten sidoficka. På utsidan finns ett mindre fack för till exempel patroner. Maxlängd för pipset är 76 cm.

Köp Wild Game Vapenfodral