Ljuddämpare på vapen används till att dämpa ljudet. Specifikt är det mynningsknallen som mer eller mindre elimineras, vilket gör jakten betydligt mycket tystare än tidigare.
Mindre ljud kan vara en stor fördel genom att jakten stör mindre, men framför allt ger det stora fördelar vid jakt på till exempel fågel, eftersom du slipper skarpa smällar som riskerar att skrämma iväg dina byten.
I Sverige krävs att du har särskild licens för att använda ljuddämpare på ditt vapen. Trots detta är ljuddämpare ett populärt tillbehör, som allt fler använder.
Ljuddämpare i stål
Stål är det klassiska materialet för tillverkning av ljuddämpare. Det är ett relativt billigt material som ger hög styrka och tål mycket. Ljuddämpare i stål går också ofta att demontera för rengöring.
Till nackdelarna med ljuddämpare i stål hör den relativt högre vikten och att stål tenderar att korrodera när det utsätts för höga temperaturer och kemiska föroreningar Det har många tillverkare löst genom att anodisera materialet och tillverka vissa delar – främst lamellerna – i syrafast rostfritt stål, som är bättre på att stå emot dessa påfrestningar
Bra ljuddämpare i stål:
- A-Tec Mega Hertz – Mycket stor ljuddämpare, med hög dämpning. Vikt 520 g – Köp A-Tec Mega Hertz
Ljuddämpare i kolfiber
Att bygga ljuddämpare i kolfiber ger flera fördelar. Framför allt kan de göras mycket lättare, med bibehållen styrka, något som är en stor del för balansen på vapnet.
De är också tystare genom att de inte plingar när de slår emot grenar. Det uppskattas framför allt av de jägare som ofta rör sig i tät terräng.
Den främsta nackdelen är att ljuddämpare i kolfiber kan vara svåra eller omöjliga att demontera på grund av att materialet i praktiken limmas ihop. De går alltså inte att rengöra invändigt.
Bra ljuddämpare i kolfiber:
- A-Tec Carbon 01 – Bra och lätt ljuddämpare i kolfiber. Vikt: 280 g – Köp A-Tec Carbon 01
Att tänka på när du väljer ljuddämpare
Att få bort smällandet från jakten är förstås mycket attraktivt för de flesta, men det finns vissa avvägningar du bör göra.
Framför allt är det viktigt att komma ihåg att en ljuddämpare ändrar balansen hos ditt gevär. Det blir tyngre, totalt sett, men framför allt blir geväret tyngre fram, vilket gör att det kan bli svårare att hantera.
Ljuddämparens totalvikt spelar alltså roll, men även montaget har betydelse och du bör i första hand välja en ljuddämpare som ökar vapnets längd så lite som möjligt.
Många tillverkare har löst detta genom att göra ljuddämpare av teleskopisk typ, dvs så att de delvis är monterade bakåt, över pipan. Förutom mindre vikt framåt ger det fördelar i form av stabilare montage genom fler stödpunkter.
Hur fungerar en ljuddämpare?
När du avlossar ett skott från ett gevär eller en pistol kommer först kulan utflygande genom mynningen på pipan, omedelbart efterföljd av en tryckvåg.
Tryckvågen är det som får kulan att flyga iväg, men när kulan väl är ute har tryckvågen gjort sitt och kommer ut som en skarp knall, om ingenting hindrar den.
De flesta ljuddämpare består av en serie kammare som är åtskilda av skivor, <em>lameller</em>. Kamrarna har betydligt större diameter än pipan, vilket ger tryckvågen möjlighet att expandera, men eftersom det är flera kammare efter varandra, med lameller emellan kommer tryckvågen att expandera stegvis, vilket ger ett kraftigt dämpat ljud. Framför allt blir du helt av med den skarpa knall som annars är kännetecknande för handeldvapen.